Δελτίο τύπου 21/8/2012

Δελτίο Τύπου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χατζηγιώργης

Παρουσίασε για άλλη μια χρονιά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στα πλαίσια της εβδομάδας του «Θασίτικου Γάμου». Φέτος η εκδήλωση που έχει γίνει πια θεσμός για το νησί της Θάσου έκλεισε 35 χρόνια. Εβδομάδα αναβίωσης του πιο χαρακτηριστικού εθίμου του νησιού. Σάββατο 11 Αυγούστου – Κάλεσμα του Γάμου Κυριακή 12 Αυγούστου – Πλύσιμο της Προίκας Σάββατο 18 Αυγούστου – Θασίτικος Γάμος Στις 11.08.2012 πραγματοποιήθηκε το κάλεσμα στο Θασίτικο Γάμο με γλέντι δρόμο, παρουσία της ομάδας νεολαίας του συλλόγου, ακολούθησε πορεία σε όλο το Θεολόγο και μοιράστηκαν προσκλητήρια του γάμου και . Στις 12.08.2012 οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το παραδοσιακό έθιμο του πλυσίματος της προίκας της νύφης. Στα πλατάνια του Αι Γιάννη, έγινε παρουσίαση της διαδικασίας του εθίμου της προίκας στα πλαίσια του Θασίτικου Γάμου.

Πραγματοποιήθηκε, πλύσιμο της προίκας της νύφης σε σκάφες, κεντημάτων και μικρών ειδών στο χέρι και υφαντά στην ανακαινισμένη παραδοσιακή νεροτριβή. Ακλούθησε λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και χορό. Η αναβίωση του εθίμου του Θασίτικου Γάμου έγινε στις 18.08.2012. Από νωρίς πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί να δοκιμάσει τοπικό παραδοσιακό σαραγλί και τσίπουρο στο σπίτι του Γαμπρού, της Νύφης και του Κουμπάρου. Θασίτικα παραδοσιακά τραγούδια ακουγόταν από νωρίς και κόσμος περπατούσε στα σοκάκια του χωριού. Η πορεία ξεκίνησε από το σπίτι του Γαμπρού (Πνευματικό Κέντρο), όπου μαζί με το κουμπάρου, πήγαν και «πήραν» την νύφη (Μουσείου Χατζηγιώργη), διασχίζοντας με αυτό τον τρόπο το χωριό.

Έπειτα το ζευγάρι με τη συνοδεία των καλεσμένων, μουσικών, αλλά και του κόσμου περπάτησαν από το Μουσείο μέχρι την αρχή του χωριού που είχε συγκεντρωθεί κόσμος. Εκεί έγινε η αναπαράσταση του Θασίτικου Γάμου και ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από το χορευτικό τμήμα του ΜΕΣ Χατζηγιώργη. Στην εκδήλωση συμμετείχε το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων το Κάστρο, και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιράχης «Η Μεταμόρφωση». Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή των παρευρισκομένων. Όλοι διασκέδασαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου.

Ο ΜΕΣ Χατζηγιώργης θέλει να ευχαριστήσει τους δύο φιλοξενούμενους συλλόγους, το Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», καθώς και τον Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιράχης «Η Μεταμόρφωση» που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Ευχαριστεί και όλους τους εθελοντές που συντέλεσαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Τέλος καλεί όλο τον κόσμο στην εβδομάδα τρύγου & τριήμερη γιορτή κρασιού στις 7 Σεπτεμβρίου.

ΜΕΣ Χατζηγιώργης

Είστε εδώ : Νέα > Δελτίο τύπου 21/8/2012